Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Foto:Eric Carlstedt/Sjöhistoriska museet

Svenskarnas båtintresse peakar 1974

Under 1970-talet exploderade svenskarnas intresse för båtar.
– Hallarna i Älvsjö var fyllda till bredden med plastbåtar i prisklasser som gjorde att alla som ville hade möjlighet att köpa en båt, säger Eva Berglund Thörnblom på Sjöhistoriska museet.

Det stora båtintresset och båtbeståndet i Sverige har sitt ursprung i den enorma expansionen på 1970-talet. Den nästan underhållsfria plasten och förmånliga lånevillkor var några av orsakerna till båtbranschens expansion.
– Sedan var det en trend också. Alla skulle ha båt, och även normalinkomsttagarna ville leva skärgårdsliv, säger Eva Berglund Thörnblom.

Albin 25 – en praktisk, komfortabel motorbåt – och segelbåten Maxi 77 var populära bland svenska familjer som ville njuta av båtlivet.
– Båtarna behövde inte vara vackra – det viktiga var att de var praktiska.

De klassiska 70-talsfärgerna brunt och orange dominerade på dynor och gardiner. Plastdetaljer var viktiga. Men det var det enkla livet som lockade många båtköpare.
– I dag har kontrasten mellan hem och fritidsboende suddats ut. Många vill ha båtar med ugn och dusch och alla bekvämligheter som man har hemma. Men på 1970-talet värdesattes enkelheten, säger Eva Berglund Thörnblom.
Mässan Allt för sjön i Älvsjö var mötesplatsen för den som var nyfiken på båtlivet – här kunde man spana in de senaste båtmodellerna, samla in värdefull information från båtexperter och träffa andra båtintresserade.
–    Allt för sjön var startskottet för båtsäsongen. Här kunde man nätverka och träffa andra båtmänniskor och se vad som var nytt på marknaden. Och så är det än i dag, säger Eva Berglund Thörnblom.